Fantastisk Terrakotta från NBK finns på ett av de 100 byggprojekten som är nominerade till Årets Bygge i Sverige 2022.

 

Från Marge arkitekter som ansvarat för utformning och detaljplan samt detaljprojektering av fasader Inom ramen för stadsförnyelseprojektet Kvarteret Hästskon 12 kan vi läsa att fasader bedömts som särskilt viktiga för stadsbilden.

 

Marge arkitekter skriver vidare att i fastighetens sydöstra del formges H-huset som en egen individ som ansluter till raden av karaktärsfulla byggnader längs med Hamngatan, ett av Stockholms viktigaste handelsstråk. Fasadens nya gestaltning anknyter till de handelspalats som tidigare kantade gatusträckningen. Byggnaden som är en del av Sergelhusen ges en klassisk, palatsliknande indelning med en bearbetad och stabil sockel och en tydlig detaljering av de övre planen. Variation skapas genom en rytm av fönsterindelning och sirlig beklädnad av keramiskt skärmtegel i grön kulör. Det keramiska skärmteglet glaseras och får därmed en naturlig variation. Fönsterpartierna är i ljus, anodiserad aluminium.

 

Fasaden är uppbyggd med prefabricerade, specialbyggda fasadelement där skärmtegel fasader och plåt förmonterats på ett ventilerat bärsystem. Keramiken är ett nytillskott på Hamngatan och är genom sin blanka yta självrengörande, den består av naturliga material och påverkas inte av yttre väderpåverkan vilket gör den hållbar och vacker länge. Fasaden är certifierad enligt Leed Core and Shell Platinum.

Naturliga brända färger med speciell teknik
TERRART® -färgerna och ytorna är gjorda över en rad naturliga brända färger och sträcker sig från vitt, sandigt, gult och taupe ända upp till färger som tenderar att bli gråa. Det finns också ett stort urval av röda toner som sträcker sig ända upp till bruna och svarta toner. Alla terrakottalement som tillverkas med TERRART® är gjorda med lerfärg i hela djupet.

Naturens skönhet är dock mer än bara dess färg. Specifika tekniker skapar ytor som ger en helt egen karaktär. Kreativa idéer kan därmed implementeras med ett imponerande resultat. Oavsett om ytan är kammad, avskalad, slipad eller på annat sätt bearbetad – slutresultatet är en vacker visuell upplevelse.

terrart1

Naturliga brända färger Naturliga ytor Engober

Hel ogenomskinlig glasyr
Ogenomskinlig glasyr kan ha varierande visuellt ”djup”, beroende på om det är en eller dubbelbränd tegel.

Snörglasyr
Lackglasyr är vanligtvis en färgad glasyr, men i en design så att lerans nyanser lyser igenom.

Genomskinlig glasyr
Transparent glasyr är vanligtvis färgad eller klar glasyr, men i en design så att lerans nyanser lyser igenom.

terrart2

Eneldat glas Dubbeleldat glas Reduktionseldat


Stort spektrum i både färger och ytor

Användningen av en enhetlig engobe ger TERRART® -element en helt ny, färgad karaktär. Engober täcker ett färgspektrum som fokuserar på diskreta färger och tillåter mycket speciella effekter som får pastellfärger att tänka på. Detta innebär att specifika dekorativa koncept kan användas – helt i linje med den kreativa arkitektens idéer.

terrart engobe

Röd – OX
Den granulära ytan med en metallstruktur som påminner om gjutjärn skapas genom att använda metalloxid i reduktionsbränningstekniken. Används i TERRART® -fasadsystemet kan konkreta intryck och idéer förverkligas för att uppnå unika fasadlösningar.

markbunden minskning

Miljöskydd och hållbarhet
Eftersom medvetenheten om miljöskydd och hållbarhet har ökat under åren lägger NBK särskild vikt vid att skydda människors hälsa. Detta förklarar varför glasyren har ändrats till blyfria formuleringar. Med den speciella bränningstekniken kan både matta och släta ytor produceras, precis som den normala ytan kan vara tillverkad av selen.

NBK

ta emot ett samtal

Fyll i formuläret här så ringer vi upp dig för att prata om dina behov. Det är gratis och utan förpliktelser.