C2Elements till Midtbyens Gymnasium i Viborg

C2Elements till Midtbyens Gymnasium i Viborg

BaguetterBeklädnad

Decennier största skolbyggnad i Viborg får skola och stad att gå ihop i det nya tätorten Viborg Baneby. Tillsammans med en kombinerad cykel- och gångbro gör Midtbyens Gymnasium med sin vackra arkitektur och en fasad klädd med C2Elements tegelbaguetter det största intrycket i den nya stadsdelen mitt i Viborg.

Det har gått drygt 40 år sedan Viborg kommun senast byggde ett gymnasium från grunden. Den nya byggnaden har gett en möjlighet att tänka visionärt både när det gäller spännande arkitektur och framåtblickande studiemiljöer. Det förklarar arkitekten Sune Kornbeck Nielsen från Cubo Arkitekter.

”Tillsammans med Viborg kommun, utbildningsinstitutionen Mercantec och Realdania har vi skapat ett projekt som estetiskt och funktionellt binder ihop staden. Midtbyens gymnasium och cykel- och gångbro är inte bara fysiska länkar. Det är ett spännande stadsrum som förstärker upplevelsen av en sammanhållen stad. Projektet är en riktigt bra utgångspunkt för hela utvecklingen som pågår i det nya distriktet Viborg Baneby ”, förklarar Sune Kornbeck Nielsen.

Därför föll valet på konceptet BaguetsCladding

Midtbyens gymnasium kommer att ha en yta på 13 000 kvadratmeter och både de 1200 eleverna, 130 anställda och stadens medborgare kommer att ha ett vackert, arkitektoniskt gymnasium att titta på, försäkrar arkitekten.

”Den omgivande staden framträder i rödaktigt tegel på både fasader och tak. Det har varit viktigt för den nya gymnasiet att anpassa sig till detta sammanhang. C2Elements kakelbaguetter skapar både djup och lätthet i fasadens visuella uttryck samtidigt. Vi har valt fyra färgnyanser som ger ett vackert och varierat spel. Byggnadens uttryck förändras när man rör sig förbi och enligt ljus- och skuggeffekterna under dagen ”, förklarar Sune Kornbeck Nielsen och betonar att lösningen inte bara väljs på grund av det vackra och enkla uttrycket, utan lika mycket pga. flexibilitet och hållbarhet.

”32 000 baguetter i olika storlekar ramar in fasaden på Midtbyens Gymnasium. Lösningen är solid och C2Elements -baguetter har en lång livslängd utan att kräva underhåll. Det är en hållbar och hållbar lösning ur ekonomisk synvinkel ”, förklarar arkitekten.

Unikt säkerhetssystem

C2Elements koncept BaguetsCladding är en flexibel lösning med ett unikt säkerhetssystem som är lätt att integrera både i nybyggnation och i renoveringsprojekt. Det säger Henning Thomsen, chef för C2Elements.

”BaguetsCladding är ett skräddarsytt koncept som är lätt att arbeta med för arkitekterna. Lösningen med baguetter ger fasaden djup och erbjuder ett brett utbud av alternativ i färger och uttryck. De långsträckta baguetterna är uppställda i ett rälssystem och med ett helt unikt låssystem, förklarar Henning Thomsen.

Se det unika låssystemet

Fakta Midtbyens Gymnasium

Det nya gymnasiet kommer att ha en yta på 13 000 kvadratmeter och skapa plats för 1 200 elever och 130 anställda. Den kombinerade cykel- och gångbroen – Banebroen – är en vägförbindelse på cirka 270 meter, som består av två broar på 50 respektive 70 meter och allmänna utrymmen.

Järnvägsbron skär genom gymnasiet och förbinder Viborg Baneby med Viborgs centrum. Den totala byggkostnaden uppgår till cirka 250 miljoner danska kronor.

Läs mer om baguetes

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn

Naturliga brända färger med speciell teknik
TERRART® -färgerna och ytorna är gjorda över en rad naturliga brända färger och sträcker sig från vitt, sandigt, gult och taupe ända upp till färger som tenderar att bli gråa. Det finns också ett stort urval av röda toner som sträcker sig ända upp till bruna och svarta toner. Alla terrakottalement som tillverkas med TERRART® är gjorda med lerfärg i hela djupet.

Naturens skönhet är dock mer än bara dess färg. Specifika tekniker skapar ytor som ger en helt egen karaktär. Kreativa idéer kan därmed implementeras med ett imponerande resultat. Oavsett om ytan är kammad, avskalad, slipad eller på annat sätt bearbetad – slutresultatet är en vacker visuell upplevelse.

terrart1

Naturliga brända färger Naturliga ytor Engober

Hel ogenomskinlig glasyr
Ogenomskinlig glasyr kan ha varierande visuellt ”djup”, beroende på om det är en eller dubbelbränd tegel.

Snörglasyr
Lackglasyr är vanligtvis en färgad glasyr, men i en design så att lerans nyanser lyser igenom.

Genomskinlig glasyr
Transparent glasyr är vanligtvis färgad eller klar glasyr, men i en design så att lerans nyanser lyser igenom.

terrart2

Eneldat glas Dubbeleldat glas Reduktionseldat


Stort spektrum i både färger och ytor

Användningen av en enhetlig engobe ger TERRART® -element en helt ny, färgad karaktär. Engober täcker ett färgspektrum som fokuserar på diskreta färger och tillåter mycket speciella effekter som får pastellfärger att tänka på. Detta innebär att specifika dekorativa koncept kan användas – helt i linje med den kreativa arkitektens idéer.

terrart engobe

Röd – OX
Den granulära ytan med en metallstruktur som påminner om gjutjärn skapas genom att använda metalloxid i reduktionsbränningstekniken. Används i TERRART® -fasadsystemet kan konkreta intryck och idéer förverkligas för att uppnå unika fasadlösningar.

markbunden minskning

Miljöskydd och hållbarhet
Eftersom medvetenheten om miljöskydd och hållbarhet har ökat under åren lägger NBK särskild vikt vid att skydda människors hälsa. Detta förklarar varför glasyren har ändrats till blyfria formuleringar. Med den speciella bränningstekniken kan både matta och släta ytor produceras, precis som den normala ytan kan vara tillverkad av selen.

NBK

ta emot ett samtal

Fyll i formuläret här så ringer vi upp dig för att prata om dina behov. Det är gratis och utan förpliktelser.